Kako odrediti tip koze

                                                                                                                                                                    slika preuzeta sa opusteno.rs

Saznanje o tome kakav tip koze imate,veoma je vazna kako bi ste joj pruzili adekvatnu negu i kako bi ste birali proizvode namenjene upravo vasem tipu i stanju koze. Ne zahteva svaki tip istu negu. Ne postoje garancije da cete postici besprekoran izgled koze ali uz pravilnu negu,nepravilnosti mozete svesti na minimum.
Postoji pet osnovnih tipova koze.

Normalna koza

Ovo je idealan tip koze i ujedno i najredji. Koza je glatka,cvrsta,ne proizvodi puno sebuma,ne peruta se,bez prosirenih pora i akni,lako se cisti,nije osetljiva na vremenske uslove ili bilo koje druge faktore.

Ovaj tip koze ne zahteva neku posebnu negu,dovoljno je ujutru i uvece kozu ocistiti nekim blagim sredstvom i naneti laganu hidrantnu kremu.

Suva koza

Suva koza ne sadrzi dovoljno vlaznosti zbog cega vec u 20-ima nastaju prve bore. Ovaj tip koze karakterise crvenilo i iritacije na kozi usled izlozenosti hladnoci,vetru ili suncu,osetljivost na zagadjenje vazduha,zatrvorenost pora,izostanak mladalackih problema sa aknama,osecaj zategnutosti koze nakon umivanja,izostanak sjaja.

Ovakva koza bez nege brzo stari,stoga joj je potrebno posvetiti punu paznju. Svakodnevno ciscenje blagim losionom je obavezno,kao i  hidratacija tokom dana i pre spavanja. Posebna paznja se mora posvetiti i hidrataciji podrucja oko ociju.

Osetljiva koza

Osetljiva koza je sklona iritacijama i svrabu pri koriscenju vecine kozmetickih proizvoda, crvenilu usled izlozenosti suncu,perutanju i zatezanju nakon umivanja vodom. Ovaj tip koze veoma je osetljiv na sve vremeske uslove,na izlozenost stresnim situacijama sto doprinosi pojavi bubuljica.
Veoma je vazno da proizvodi koji se koriste za negu budu hipoalergijski i od prirodnih sastojaka.

Mesovita koza

Mesovita koza je na nekim mestima suva a na nekima masna,najcesce je masna na podrucju T-zone (celo,nos i brada),a suva na podrucju obraza i oko ociju. Karakterisu je zatvorenost pora u regiji slepoocnica i obraza,prosirene pore u regiji cela,nosa i brade,leti je koza masnija a zimi,pri izlozenosti hladnoci i vetru iritirana i pocinje da se peruta u regiji cela i obraza.

Ovaj tip koze je veoma zahtevan za negu,jer su razlicitim delovima potrebni razliciti proizvodi za negu. Veoma je vazno da izaberete proizvod koji nece podstaci lucenje sebuma niti isusivati podrucje oko T-zone. Najbolje je koristiti proizvode koji ne sadrze alkohol i hidrantnu kremu namenjenu ovom tipu koze.

Masna koza

Ovaj tip koze najcesci je u pubertetu ali mnogima ostaje i nakon njega. Karakterisu ga cesta pojava masnih tragova na kozi,veoma vidljive i prosirene pore,prisustvo problema sa mitiserima,aknama i bubuljicama,izostanak reakcije pri izlozenosti raznim vremenskim uslovima,izostanak prvih bora iako ste uveliko prevalili 30-u.

Prema ovom tipu koze ne treba biti previse grub i preterati sa ciscenjem,jer ce se tako samo pospesiti lucenje sebuma. Treba koristiti proizvode za negu koji ne isusuju previse kozu ali joj pruzaju potrebnu hidrataciju. Pored toga potrebno je i pravilno se hraniti,vise voca i povrca a manje masne hrane i slatkisa.


Sve ove osobine ne moraju se pojaviti istovremeno. Veoma je vazno odrediti pravi tip koze i koristiti proizvode namenjene upravo tom tipu. Ukoliko ne mozete odrediti ili niste sigurni kom tipu pripada vasa koza,najbolje je obratiti se za strucnu pomoc dermatologu koji ce vas uputiti u stanje vase koze i predloziti adekvatnu negu. Kada tacno utvrdite tip koze,nastojite da koristite proizvode na cijoj je ambalazi jasno naglaseno da su namenjeni vasem tipu koze.
Osim upotrebe kozmetickih proizvoda koji neguju vasu kozu,potrebno je i pravilno i zdravo se hraniti i unositi dovoljnu kolicinu tecnosti.

Do narednog posta :*





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

NYX Jumbo Eye Pencile Milk

La Roche-Posay Effaclar Duo (+) krema za lice

Aura Absolute Matte

Tecni puderi za mesovitu kozu

Uradi sam - Uskrsnje dekoracije